Potrzebne RESZTKI

Podzielmy się żywnością, która zostanie nam po świętach.

————————–————————–—————–

Banki Żywności szacują, że w okresie świąt w koszach na śmieci ląduje o około 30 proc. więcej jedzenia niż w innych miesiącach. Przeciętny Polak wyrzuca w miesiącu żywność wartą około 50 złotych. W ubiegłym roku śląski Bank Żywności oszacował, że w poprzednie święta Wielkanocne wyrzucaliśmy nawet połowę jedzenia, które kupiliśmy przed świętami.

Nie mamy złej woli. Raczej nie umiemy ekonomicznie zarządzać domową kuchnią. Z resztek, które zostają nam po posiłkach, nadal można przygotować wartościowe dania. Mimo to resztki lądują w śmietnikach.

Nie możemy godzić się na to, że podczas gdy my wyrzucamy resztki na śmietnik, innych nie stać na proste wielkanocne śniadanie. Na taki stan rzeczy nie godzi się także papież Franciszek, który w adhortacji Evangelii Gaudium pisze m.in.:

„Nie można dłużej tolerować faktu, że wyrzuca się żywność, podczas gdy są ludzie cierpiący głód. To jest nierówność społeczna. Dzisiaj wszystko poddane jest prawom rywalizacji i prawu silniejszego, gdzie możny pożera słabszego. W następstwie tej sytuacji wielkie masy ludności są wykluczone i marginalizowane: bez pracy, bez perspektyw, bez dróg wyjścia. Samego człowieka uważa się za dobro konsumpcyjne, które można użyć, a potem wyrzucić. Daliśmy początek kulturze »odrzucenia«, którą wręcz się promuje. Nie chodzi już tylko o zjawisko wyzysku i ucisku, ale o coś nowego: przez wykluczenie zraniona jest w samej swej istocie przynależność do społeczeństwa, w którym człowiek żyje, ponieważ nie jesteśmy w nim nawet na samym dole, na peryferiach czy pozbawieni władzy, ale poza nim. Wykluczeni nie są »wyzyskiwani«, ale są odrzuceni, są »niepotrzebnymi resztkami«”.

————————–————————–—————–

Podczas tych świąt chcemy dowartościować resztki. Przede wszystkim tych głodnych, słabych, wykluczonych, bezdomnych, których przez to, że żyjemy w „kulturze odrzucenia”, traktujemy jak „niepotrzebne resztki”. Spotykamy się z nimi w Krakowie dwa razy w tygodniu podczas „Zupy na Plantach”. Są naszymi przyjaciółmi. Chcemy zerwać z „kulturą odrzucenia” i udowodnić, że „resztki są potrzebne”.

Chcemy spotkać się także w środę po świętach i tam, wspólnie, zjeść te „resztki”, które zostaną nam po świętach.

DOŁĄCZ DO NAS:
1. Zaplanuj swoje świąteczne zakupy. Przemyśl, na co masz ochotę i ile może zjeść Twoja rodzina. Kup tylko tyle, ile potrzebujecie.

2. Jeśli mimo to, zostaną wam jakieś „resztki”, daj nam znać. Przynieś je we wtorek lub w środę do punktu zbiórki żywności. My te produkty przygotujemy i przekażemy osobom potrzebującym.

PUNKTY ZBIÓRKI ŻYWNOŚCI W KRAKOWIE:
– Sant’Egidio, ul. Kopernika 9 (parafia św. Mikołaja)
*wtorek: 15:00-19:00
*środa: 15:00-18:30
– Jadłodzielnia, ul. Długa 9
*wtorek 10:00-22:00
*środa 10:00-17:00
– Wytwórnia, ul. Ślusarska 9 (dojście od ul. Przemysłowej)
*wtorek 12:00-14:00 i 17:00-19:00
*środa 12:00-17:00
– Jadłodajnia sióstr Albertynek, ul. Woronicza 3B
*środa 9:00-11:00 i 14:00-16:15
– ŻyWa Pracownia, ul. Celna 5
*wtorek 14:00-20:00
*środa 12:00-16:00

3. Przyjdź w środę o 18.30 na Planty. Spotkaj się z ludźmi, którzy potrzebują godności, którzy święta spędzą w pustostanach, altankach śmietnikowych albo w wagonach na bocznicy kolejowej.

————————–————————–—————–

Akcja „Potrzebne resztki” to inicjatywa ludzi z krakowskich grup i organizacji, którzy nie potrafią przejść obojętnie obok problemów marnowania żywności czy wykluczenia.
Zainspirowani akcją Podzielmy się łączymy siły i mobilizujemy Kraków do zrobienia czegoś dobrego.

A sprawcami tego zamieszania są:
Zupa na Plantach, ŻyWa Pracownia, Sant’Egidio Kraków, Foodsharing Kraków, Fundacja Po Pierwsze Człowiek, Wytwórnia, All In Card

#LudzieSąDobrzy